İş

Çukurovalı genç girişimciler yatırımcılarla buluştu

Ziya İPEK

Genç Girişimci Destek Programı Girişimci-Yatırımcı Toplantısı genç girişimcilerle yatırımcıları bir araya getirdi. Teknolojiye dayalı iş fikirlerini teşvik eden ve girişimcilerin en az uygulanabilir işlerini yaratıp şirket kurmalarına olanak sağlayan program kapsamında; Finansal destek almaya hak kazanan girişimciler hızlandırma programına katılarak mentorluk desteği aldı ve son eserlerini üretti.

Girişimcilerden 3’ü dijital oyun alanında, 2’si makine verimliliği alanında, 2’si tarım ve hayvancılık teknolojileri alanında, 1’i yapay zeka, 1’i makine üretiminde, 1’i araç simülasyonu ve 1’i sanal gerçeklik alanında çalıştı. Girişimcilere yönelik etkinliğe 15 girişim sermayesi fonu ve çok sayıda yatırımcı katıldı.

Girişimciliğin desteklenmesi gençlere istihdam olanağı sağlıyor

Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Rifat Duran açılışta yaptığı konuşmada, girişimciliği teşvik etmek ve gençlere iş fikirlerini hayata geçirme fırsatı sunmak amacıyla hazırladıkları Genç Girişimci Destek Programı’na 280 civarında başvuru alındığını belirterek, şunları kaydetti: kuluçka programıyla başlattıkları çalışmalar sonucunda 11 girişimciye maddi destek sağladılar.

Bu çalışmaların bölgedeki girişimcilik ekosistemini güçlendireceğine işaret eden Duran, gençlere alternatif iş olanakları da sağlayacaklarına dikkat çekti. Duran, “Bu programın sonu ama aslında bizim için bir başlangıç. Uzun yıllardır işlettiğimiz ekosistemdeki altyapıları ve paydaşları desteklediğimiz bu süreci ilk kez bir finansal destek programı ve entegre bir programla destekliyoruz.

Bundan sonra da benzer destek programlarını önümüzdeki yıllarda da sürdürmek istiyoruz.” söz konusu. Duran, proje sürecinde tüm işletmelerin son çalışmalarını yaptıklarını, bir girişimcinin 60 milyon liralık şirket değerlemesiyle yatırım aldığını, Las Vegas CES Fuarı ve Katar web Zirvesi fuarlarına iki girişimcinin seçildiğini, bir girişimcinin ise ilk yatırımını sattığını açıkladı. iş.

“İşsizliği önlemenin yolu girişimcilikten geçiyor”

Günümüzde ekonomik büyümenin en önemli iki yapı taşının girişimcilik ve yenilikçilik olduğuna dikkat çeken Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, girişimcilerin risk alan, yapılmayanı yapmaya çalışan öncüler olduğunu kaydetti. Günümüz rekabet ortamında ayakta kalabilmek için şirketlerin ürün, hizmet ve üretim yöntemlerini her zaman değiştirmesi ve yenilemesi gerektiğini vurgulayan Kıvanç, “Girişimcilik ve yenilikçilik, ülkemizin refahı için vazgeçilmezdir.

Dünyanın tüm ülkelerinde girişimcilik ve yeni girişimciler gelişen ekonomilerde ve işsizliğin önlenmesinde bir çıkış yolu olarak görülüyor” dedi. Ülkemizde her yıl 1 milyona yakın istihdama ihtiyaç duyulduğunu hatırlatan Kıvanç, üretim artışı ve yeni girişimlerle yaratılacak istihdamın Türkiye ekonomisi açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Kıvanç, “Memnun edici gelişme, girişimciliğin ekonomiye etkisinin ülkemizde de anlaşılmasıdır.

Hem devlet hem de özel sektör girişimcilerin önündeki engelleri kaldırmak ve girişimci sayısını artırmak için giderek daha fazla çalışıyor. Kalkınma Ajanslarımızın, TÜBİTAK’ın, KOSGEB’in ve daha birçok devlet kurumunun bu konuda önemli destekleri var” dedi.

“Girişimcilik ekosistemi için 2023 zor geçti”

Tüm Girişimciler ve İş Mentorları Derneği Kurucu Lideri Nuri Murat Avcı, girişimcilerin Kalkınma Ajansları, TÜBİTAK ve çeşitli devlet desteklerinden destek alması gerektiğini ve bu desteklerin büyük değer taşıdığını belirtti. 2023 yılının tüm dünyadaki girişimcilik ekosistemi için çok zor bir yıl olacağını ve start-up’lara son 5 yılda en düşük yatırımların yapıldığını hatırlatan Avcı, küresel birleşme ve satın alma sürecinin de çığırından çıktığına dikkat çekti. son 10 yılın en düşük rakamları

2023 yılı itibarıyla 325 işletmeye 702 milyon dolarlık yatırım yapıldığını vurgulayan Avcı, bu yatırımlardan sadece 31’ine yabancıların yatırım yaptığını hatırlatarak, “Avrupa’da finansman yıllık bazda yüzde 39 azaldı. Bütün dünya böyle. Düşen rakamlara rağmen girişimci yatırım süreçleri sayısında Avrupa’da 5. sıradayız. “Ve Ortadoğu’da kendi bölgemizde birinci sıradayız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu