Haber

Bütçede 35 milyar liralık ‘kara delik’: KKM’ye mi devredilecek?

ANKARA – 2023 bütçesi, muhalefetin itirazlarına rağmen AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Seçim öncesi son bütçede, muhalefetin ‘kara delik’ olarak nitelendirdiği ‘Hanehalkı ve iş yerlerine aktarım’ kalemi için 34 milyar 880 milyon 761 bin TL pay ayrıldı. Bu sayıya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal yardımları ile Tarım ve Orman Bakanlığı çiftçi destekleri dahil değildir.

‘KARA DELİK’ DÖVİZLİ MEVDUAT HESABI’NA AKTARILACAK MI?

2019 yılı bütçe görüşmelerinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, bütçede yer alan “Otoyol ve köprülü geçiş garanti ödemelerini nereye sakladınız” sorusuna, “Biz gizlemedik, 2019’daki ‘evlere intikal’ kaleminde” yanıtını verdi. bütçe”.

Bütçe rehberinde bu kalem, “hanehalkına eğitim, sağlık, barınma gibi çeşitli amaçları gerçekleştirmek ve cari harcamalarına katkıda bulunmak amacıyla yapılan karşılıksız ödemeler” olarak tanımlanmıştır.

HDP Kümelenme Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, bu kalemin 2023 yılında Döviz Korumalı Mevduat Hesaplarına aktarılacağına dair spekülasyonlar olduğunu söyledi.

‘BÜTÇELİ ÖĞRENCİLERİN BİR YILLIK YEMEĞİNİN KARA DELİĞİ’

HDP’li Oluç, HDP Ekonomi Komisyonu’nun hesaplamalarına göre bu kaynakla tüm öğrencilerin ücretsiz yemek yiyebileceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yaklaşık 35 milyar liralık bir kaynaktan konuşuyoruz. Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretimde 19 milyon öğrenciye yılda bir öğün yemek maliyeti 33 milyar lira. Nereye harcandığı belli olmayan ‘evlere nakil’ ile tüm öğrenciler bir yıl boyunca bir öğün yemek yiyecek.Yemek giderleri rahatlıkla karşılanabilirdi.Hem aileler hem de çocuklar için çok önemli bir katkı olurdu. Yetersiz beslenme aşılırdı ama hükümet bütçe tercihlerini bu yönde kullanmıyor.”

‘HÜKÜMETE YAKIN VAKIFLAR BÜTÇE İLE FİNANSE EDİLİR’

Saruhan Oluç, bütçeden vakıf ve dernekler gibi kar amacı gütmeyen kuruluşlara ayrılan paya da dikkat çekti.

Bu kalem için 23 milyar 873 milyon 925 bin lira tahsis edildiğini belirten Oluç, “‘Kar amacı gütmeyen kuruluşlar’ denilenler büyük ölçüde ‘vakıf’tır. Yani hükümetin yakın gördüğü kurumlardır. Bu vakıfların arkasında hangi çevre ve cemaatler varsa bu kalemle finanse ediyorlar yani devlet aslında kendi kendini finanse ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu